fbpx

Tarihi bilen birinin kulağını kapıya dayaması gibi “Görünmediğini düşündüğümüz bir şeyi gördük” dedi astronom. Dikkat çekici salonda ayakta dururken, ekranda görünmesi için anons ettiği fotoğraf tüm dünyaya sunulmak üzereyken. Şimdiye kadar bildiğiniz şeyler, toz bulutlarından bir çember, turuncu bir çörek ya da derin bir karanlığın etrafını saran çember şeklinde bir ışık kümesi. Bugünün sonunda, milyarlarca insan bugüne dek çekilmiş ilk kara delik fotoğrafını gördüklerinde aslında kara deliğin önceden sahip oldukları tahminlerine benzer bir görünüme sahip olduğunu anlayacaklar.

Olay Ufku Teleskobu, sekiz adet radyo teleskobunun birleşiminden oluşan, Antarktika ve Arizona’dan alınan gözlemlerin birleştirilmesi esasına göre çalışıyor. Çünkü tek bir teleskop, detaylı gözlemler için yeterli değil ve 55 milyon ışık yılı uzaklığında bir cismi fotoğraflayabilmek için daha kompleks bir cihaz kullanmanız gerekmekte. Bu gözlemleri yapabilmek için 200’den fazla insan, 2 yıldır çalışıyorlar.

Bu kadar kompleks cihazlarla ve 2 yıl çalışmanın sonucunda ortaya çıkan sade görüntü gerçekten fazlasıyla büyüleyici. Algoritmalar ve kodlar sayesinde bu kara deliğin fotoğrafına ulaşabildik. Aslında bu gerçekten bir lensle çekilmiş fotoğraf değil. Olay Ufku Teleskobunun sahip olduğu sekiz adet radyo teleskobunun gözlemlediği radyo dalgalarının bilgisayar ortamında renk dalga boylarına göre simule edilmiş hali. Bu kadar uzakta olan bir cismin lensli bir fotoğraf makinesiyle fotoğrafını çekmek imkansız. Sadece her ışığın sahip olduğu farklı dalga boylarının bir araya getirilmesiyle bu fotoğrafı ortaya çıkarabiliyoruz.

Aslında elimize ulaşan bu görüntü kara deliğin kendisi değil. Bu görüntü kara deliğin olay ufkunun çevresinde oluşan ışığın gölgesi. Çünkü kara deliğin içerisinde uzay, ışıktan daha hızlı bükülüyor ve gözlem yapmaya izin vermiyor. Kara deliğin için teorilerde de sıkça duyduğumuz ‘mutlak tekillik’ adı verilen yer. Olay ufku içerisinde yer alan mutlak tekilliği görüntülemek imkansız ancak olay ufkunun yüzeyini bir gün görüntüleyebileceğiz.

İlgili Yazılar