fbpx

Beynimizde bir takım kodlamalar yaparız. Bunlar daha çok çocuklukta meydana gelse de ilerleyen yaşlarda da bir takım kodlamalarımız ve genellemelerimiz vardır. Aynen bir bilgisayarın dosyalama sistemindeki gibi her bir kod bir dosyanın içerisinde bilinçaltında durur. Zamanı geldiğinde ise o kodu bilinçaltındaki yerinden bulup çıkartır ve ona göre davranış sergileriz.
Beynimize yaptığımız bu kodlamalar en çok tat, koku ve müzik yoluyla gerçekleşir. Lise çağlarda o deliler gibi aşık olduğunuz sevgilinizin parfümünü yıllar sonra duyduğunuzda hala içinizde bir sızı ve onunla yaşadığınız zamanlar gözünüzde canlanıyor mu? Çünkü o kişi ile o kokuyu beyninizde bir dosya oluşturdunuz ve oraya kodladınız.
Bazı markaların mağazalarına farklı lokasyonlarda girseniz bile hep aynı kokuyu duyarsınız. Bu tesadüf değil tamamen bilinçli gerçekleştirilmiş bir davranıştır.
Veya yıllar önce saatlerce aynı parçayı dinleyerek derin düşüncelere daldığınızı aradan yıllar geçmesine rağmen duyduğunuzda hala o günlere doğru derin düşüncelere dalıyor musunuz?
Çünkü kodlamanızı gerçekleştirdiniz.
İyi ama bu sadece geçmiş olan olaylar için mi geçerli Hayır bunu hayatımızı doğru yönetebilmek adına bazı avantajlara pekala dönüştürebiliriz.
Sizin için yapmanın zor olduğu bir şeyi aslında yapmadan önce başlamanın zor olduğu bir şeyi keşfedin önce. Çalışma masanızı toplamak, iş raporlarınızı zamanında yazmak, bir türlü işinizin başına oturamamak veya daha başka her ne var ise onu bulmalısınız. Bu yapmaya zorlandığınız işleri eyleme döktüğünüz zamanlarda kendinize bir tat, koku veya müzik belirleyin. Örneğin çalışırken bir mum, oda spreyi veya bir tütsü tercihiniz hangisinden yanaysa. Ya da hep aynı çay, bitki çayı, kahve ya da başka bir içecek ya da yiyecek. Bunu bir ritüelle yapın. Ama her defasında yapın. Ya da genellikle benim de tercih ettiğim yöntem olan müziği kullanın. Ancak müziğin her defasında aynı olması önemli.
Bunların yapılmasının nedeni şu. Kodlamaları yaparken tat, koku ve müzikten yardım alıyoruz sadece. Bunları yapmak istemediğiniz zamanlarda eğer bir müzik parçasıyla kodlama yaptıysanız onu o anda dinlemeniz, size eski davranışlarınızı hatırlatacaktır. Bunu duyan beyin çok daha kolay harekete geçebilecek ve şekilde yapmaya zorlandığınız davranışı daha kolay hale getirebileceksiniz.
Bir eylemi davranışa dönüştürebilmek için ihtiyacınız olan biyolojik süre 21 gündür. Beynimiz farklı kısımlardan oluşur. Ve sadece insanlarda var olan görsel beyin (tıptaki ismi neokorteks) 100 milyondan fazla sinir hücresine sahiptir. Bu hücreler arasında ise iletilerle bağlantılar oluşmaya başlar. Herhangi bir davranışı sergilediğinizde görsel beyindeki sinir hücreleri (nöronlar) tarafından peptid adı verilen aminoasitler, kimyasallar salgılanır. Bu kimyasallar sinir hücreleri arasında bağlantı kurup yollar oluşturmaya başlar.
Bir davranışı kalıcı hale getirmek istediğinizde 21 gün boyunca aynı davranışı sergilerseniz eğer nörolojik yol oluşturursunuz. Bu da şu demek. Bir davranışı artık beyninizde kalıcı hale getirmişsinizdir. Bundan sonrasında ise onu uygulayarak çok kolay bir hal alır.
Beyninizi yönetebilirsiniz ve bunun yolları da aslında sanılanın aksine oldukça kolaydır. Sadece kendinize uygun olan yöntemi doğru belirleyebilin.

İlgili Yazılar