fbpx

2015-12-03 10.01.20

Kurucumuz Sayın Lütfi Özbilen , TBD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve TBD BİLİŞİM’2015 ETKİNLİK YÜRÜTME KURULU üyesi olarak görev aldığı ve Fokus Akademi olarak Sponsor olduğumuz Bilişim Kurultayında bir çok güncel konuya değindi.

2015-12-02 18.31.54 2015-12-02 18.32.00

Prof. Dr. Özcan Yağcı hocamızında panelist olarak yer aldığı , Sosyal Medya ve Yaşam konulu panelin organizasyonu Sayın Özbilen tarafından yapıldı.
Konusunda bir çok önemli isimin katıldığı panel yüksek bir katılımla gerçekleşti
Sosyal Medya; halkın bilgi alma ve yayma özgürlüklerini besleyen önemli mevcut mekanizmalardan biri haline geldi. Her ne kadar zaman zaman kullanımında sorunlar çıktığı, algı yönetimi yapıldığı, kötü niyetli insanlar tarafından yönetildiği dile getirilse de çok sesliliği korumak adına önemli bir araç. Sosyal medya hesap ayısına bakıldığında 2015 istatistiklerine göre yüzde 52 penetrasyona sahip. Ancak Türkiye’de toplam kağıt gazete satışı 4.5 milyonun altında. Sosyal medyanın ülkemiz üstündeki ağırlığını, özgürlüklere ve hukuk kurallarına ters düşmeden koruyabilecek miyiz?

Lütfi Özbilen

Panel Yöneticisi: Serhat AYAN – Digital Marketing Consultant

Raportör: Funda KOYUNCU – TBD

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Özcan YAĞCI – Başkent Üniv. İletişim Fak. Dekanı
Ali Rıza BABAOĞLAN – Sosyal Medya ve Politika Uzmanı
Burak BAKAY – The Digital Agency Genel Müdür
Levent KARADAĞ – e-Teknoloji Projeler Koordinatörü

 

 

 

Sosyal MedyaTBD Başkanı Tabak, yazılım için ilkokul seviyesinde eğitim verilmesi gerektiğine dikkat çekerken BTK Başkanı Sayan, Türkiye’nin 5G hizmetini sunan ilk ülkelerden biri olma noktasında irade sergilendiğinin altını çizdi. Türksat A.Ş. Genel Müdürü Gül ise 25 milyon kullanıcısı olan e-Devlet Kapısı’nı herkesin kullanmasını amaçladıklarını söyledi.

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD), 1976 yılından beri yaptığı Ulusal Bilişim Kurultayı (Bilişim 2015) ile 2. Ankara Bilişim Fuarı (CITEX 2015), 3 Aralık 2015’te, ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. “Bilişim ve Yaşam” ana teması ile düzenlenen BİLİŞİM 2015&CITEX 2015 etkinliğinde, Türkiye bilişim sektörünün geleceğini ilgilendiren birbirinden önemli konular, alanında uzmanların katkılarıyla ele alınıp, Türkiye’nin bilişim geleceğinin rotası şekillendiriliyor. Çocuklar için bilişim atölye çalışmalarının da yer alacağı etkinlik, 5 Aralık’a kadar devam edecek. 15 binin üzerinde ziyaretçinin izlemesi beklenen etkinliğe 200’ü aşkın konuşmacı katıldı.

2015-12-04 18.36.38

Sektörün sorunları, ülkemizin bilişim vizyonu, gelecek beklentileri ve hedeflerin en üst düzeyde dile getirildiği “Bilişim Zirvesi”, TBD Kurultay Etkinlik Yürütme Kurulu Başkanı Ersin Taşçı’nın açılış konuşmasıyla başladı. TBD Başkanı İlker Tabak, açılışta yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde büyük veri, kurumsal çözüm ve ağlar ile bulut bilişimin belirleyici olacağını belirtti. Bilişim alanının tüm diğer sektörlerdeki iyileştirici ve geliştirici etkisi bulunduğuna işaret eden Tabak, öncelikli olarak atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

Katılımcı _ Kurultay
“Yerli yazılım endüstrisi kalkınma için kritik alan ilan edilmelidir. Yazılım ihracatçısı teşvik ve desteklerden en yüksek düzeyde yararlandırılmalıdır. Kamu ihale mevzuatında bilişim alanına özel iyileştirmeler yapılması kaçınılmazdır.Türkiye’de uygulanan vergilendirme rejimi nedeniyle uluslararası pazarda rekabet gücünü yitiren mobil uygulama sektörü, içinde bulunduğu bu haksız rekabet ortamından kurtarılmalıdır. Bilişim güvenliğinin ihmal edilmemesi de gereklidir.Yalnızca teknik önlemlerin yeterli olmadığı yaşanan kötü örneklerle anlaşılmıştır. Bundan dolayı insana yatırım yapılması kaçınılmazdır. “Siber Güvenilir Kullanıcı” kavramının toplumda yerleşmesi sağlanmalıdır. İlkokuldan başlayarak herkesin bilgisayar programlama öğrenmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.”
4.5G gibi yeni nesil iletişim altyapısının Türkiye’nin kalkınmasında hızlandırıcı rolü olduğunu belirten Tabak, 4.5G’nin Ar-Ge ve patent sayısında artışa neden olacağını, ayrıca 5G için de hazırlıklar yapılması gerektiğini ifade etti.
Türk Telekom Grup Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Demir, konuşmasında bilişimin ve iletişimin “katalizör” ve “itici güç” olduğunu, Türkiye’de güçlü bir genişbant altyapısı bulunduğunu belirtti. “İnsana yatırım bizim üzerimizde bir görev” diyen Demir, Türk Telekom olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını anlattı. Demir, genişbant altyapısıyla bölgeler Kurultay _ Ziyaretciarasındaki açığın kapatılabileceğine inandıklarını vurguladı.

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Ensar Gül de açılışta yaptığı konuşmada, uydu fırlatılarak milyonlarca kişiye ulaşıldığını, Türksat’ın uydu üzerinden 550’nin üzerine yayınının bulunduğuna değindi. E-devlet çalışmaları hakkında bilgi veren Gül, 2008’de başlatılan e-Devlet Kapısı’nda Ekim 2015 itibariyle 25 milyon 234 bin 554 kullanıcının 206 kuruma ait bin 359 hizmeti aldığını bildirdi. Söz konusu hizmetlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Gül, 25 milyon kullanıcı sayısının az olmadığını, ancak amaçlarının herkesin bu sistemi kullanması olduğunu kaydetti.

Açılışta konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise, bilgi teknolojilerinin ve iletişimin ekonomik büyüme ile kalkınmada oynadığı rolün farkına varıldığını, insan hayatının her anının bilişimle iç içe geçtiğini anlattı. Türkiye’nin 5G hizmetini sunan ilk ülkelerden biri olma noktasında irade sergilendiğinin altını çizen Sayan, Cenevre’de yapılan Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda 5G’de kullanılacak frekansların planlandığı, 5G’ye tahsis edilecek aday frekansların belirlendiğini açıklayarak “Bunlar 2019’da yapılacak Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda netleşecek” dedi.
Konuşmaların ardından eski BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ve eski Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Gürsoy’a “TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü” verildi.

Açılışın çağrılı konuşmacısı olan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, bilgi, bilişim, iletişim ve bilgi işleme araçlarının tarihsel gelişimi, bilginin paylaşılmasındaki önemli kilometre taşlarını anlattı.

İlk gün “Teknoloji Üreten Türkiye için İklimi Nasıl Dedeğiştirmeliyiz” açık oturumu ile “Regülasyon 2.0” ve “Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi Eylem Planı ve Yerli Yazılım Endüstrisinin Geleceği” panelleri gerçekleştirildi.

2015-12-05 10.12.452015-12-04 10.25.35

2015-12-05 10.12.552015-12-05 11.27.57Türkiye Bilişim Derneği Lütfi Özbilen

Kurultay _ toplu

İlgili Yazılar